top of page
  • Foto van schrijverLeentje Vandenbussche

voedselverwerking versus voedselverspilling

Bijgewerkt op: 1 feb.

De cijfers zijn binnen! Tot dusver gaven we aan 1.400 kilo verse voeding (groenten, fruit en kruiden) een tweede leven dankzij onze fermentaties. Dat komt overeen met het gewicht van 1 zwarte neushoorn.



voedselverwerking


 voedselverspilling

Maar ook wij maakten ons schuldig aan voedselverspilling. Een kleine 2% aan verse ingrediënten kregen we niet tijdig verwerkt. Om en bij 30 kilo ging verloren. Of om in het dierenrijk te blijven, het gewicht van een volwassen mannetjes baviaan.

Wanneer vruchten te ver heen zijn, kan ook de fermentatie expert er niks mee aanvangen. Je kunt het rotte deel wegsnijden en nagaan of het weerslag had op de rest van de vrucht. Maar bij de minste twijfel, vliegt ook dat deel op de compost. Rot is rot. Dat is niet anders bij gecontroleerde conserveringsprocessen.


We dachten een hoeveelheid ter grootte van een olifant verwerkt te hebben. Het dubbele, zo een 2 à 3 ton. Maar juist ja, onze eigen werkplaats hebben we pas sinds april. Daar kwam wel wat bij kijken. En mogelijks stoppen we meer tijd als lijkt in het (her)introduceren van fermentaties. "Kyle Boland is fermentatiepionier", kopte De Standaard Magazine (27/01/24) afgelopen weekend. Cijfers ontbreken, maar trots zijn we beslist over ons breed bereik en de vele nieuwkomers tot deze fascinerende wereld! No time wasted. En met ons atelier up and running is er meer tijd over om meer voedseloverschotten te verwerken.


En voor de liefhebbers van data eindigen we met een andere vergelijking. Die 1.400 kg staat ook gelijk met de totale aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit gedurende 1 jaar voor 13 volwassenen en 1 kind. Volgens diezelfde studie*, komt dit in realiteit zelfs neer op 22 volwassen... Gemiddeld per persoon eten we dus niet eens 250 gram groenten en fruit per dag?! Het is beslist een brug te ver, maar zouden smaakmakers zoals de onze daaraan kunnen bijdragen? Wij zijn alvast klaar om onze productie te verhogen.


*bron: voedselconsumptie peiling Vlaams Instituut Gezond Leven, weliswaar(!) van 2014.




25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page