top of page
  • Foto van schrijverKyle Boland

My mom's favorit: bedekte miso appeltaart

Bijgewerkt op: 4 dec. 2023

Slechts een lepeltje kikkererwten miso maakt hét verschil. "Dit is absoluut de beste appeltaart die ik ooit gegeten heb! En ik heb er al veel geproefd." Wat fermentaties zijn en hoe je ze gebruikt, is niet altijd gemakkelijk. Maar dit recept overtuigde!


Bedekte miso-appeltaart

INGREDIËNTEN / BEDEKTE MISO APPELTAART


Voor het deeg:

310 g zelfrijzend bakmeel en wat extra om het aanrecht te bestrooien.

0,5 tl suiker

0,5 tl zout

225 g ongezouten koude boter

100 ml ijskoud water


Voor de vulling:

1 kg appels

1,5 tl kaneel

0,5 tl nootmuskaat

1 tl chickpea miso

1 el maizena

1 tl sinaasappelsap

100 g bruine suiker

100 g kristalsuiker

1 ei

1 el melk

Naar eigen smaak: geraspte zeste van een kwart sinaasappel

 


BEREIDING


Het deeg:

Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg die eraan toe. Duw en kneed het mengsel tot een vlokkige massa. De vlokken mogen niet groter zijn dan een erwt. Voeg een beetje water toe en kneed alles goed samen met de handen. Giet geleidelijk aan meer water bij tot het een vaste vorm krijgt. Het is normaal dat het deeg wat kleeft of nat aanvoelt. Duw vervolgens de bol plat tot een schijf van ongeveer 15 cm diameter en wikkel deze in cellofaan folie of bakpapier. Leg het deeg gedurende 40 à 60 minuten in de koelkast. Indien langer, reken 15 minuten acclimatiseer tijd toe zodat het deeg op kamertemperatuur kan komen alvorens het uit te rollen. TIP: Je kunt dus gerust het deeg enkele dagen op voorhand maken.

De vulling:

Schil de appelen. Verwijder het klokhuis en snijd in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Neem een kom en voeg er beide suikers, de miso, kaneel, nootmuskaat en zeste aan toe. Meng alles zachtjes dooreen. Voeg daarna de maizena en sinaasappelsap toe. Schep alles goed om en laat rusten.

Samenstellen & bakken:

Verwarm de oven voor. Vet de springvorm in met een klontje boter en bestrooi het aanrecht met bloem. Rol nu de helft van het deeg uit. Voor de bodem heb je een cirkel nodig met diameter 32 cm om een standaard springvorm van 24 cm te bekleden. Wikkel de uitgesneden cirkel rond je deegrol om het in de springvorm te leggen. Tracht de overslag aan de rand gelijk te verdelen en druk het deeg aan in de vorm.

Vul met de op smaak gebrachte appelen, in het midden mag het wat dikker liggen.

Rol de rest van het deeg uit en snijd er een cirkel van 28 cm diameter uit. Versnijd de cirkel tot 10 gelijke stroken. Weef de stroken deeg over de vulling heen. En duw tot slot de overslag rechtop en vouw die duim per duim aandrukkend de rand van de springvorm volgend. Klop het ei, voeg er een scheutje melk aan toe, en bestrijk het deeg.


Bak op 200°C gedurende 15 minuten. Verminder vervolgens de temperatuur naar 175°C en laat de taart nog 40 tot 45 minuten bakken. De taart is gebakken wanneer de appels mals zijn en de vulling lichtjes tussen het deeg door pruttelt. Als dat nog niet het geval is, laat de taart nog even in de oven maar waak erop dat de appels niet in moes veranderen.

Laat de appeltaart 1 à 2 uur op kamertemperatuur afkoelen voor serveren.






bedekte miso appeltaart


193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page