top of page
  • Foto van schrijverLeentje Vandenbussche

Corn Porn

Met groot ongeloof bekeek Kyle de Vlaamse velden. In het bijzonder de onwaarschijnlijke hoeveelheid maïs bestemd voor veevoeding raakte hem diep. Het verschil kan niet groter zijn met zijn land van herkomst.


corn_wix

Corn season is een begrip in Canada. Langs de weg tref je overal standjes. Het is te zeggen: een bord met de prijs, een tafel met een berg maïs en een pot waar je de gevraagde dollars in stopt. In de bar of onder de vele BBQ's woeden discussies over wiens maïs dit jaar het best smaakt. Het is een fenomeen waar de Noord-Amerikanen naar uitkijken. De kolven vliegen erdoor.


Ik, zijn Belgische partner, kan op het zicht geen snijmais van suikermais onderscheiden. Ik herinnerde me slechts vaag dat er een verschil was... Maïsbloem, wat onder zijn merknaam Maïzena beter bekend staat, ja. De Zuid-Amerikaanse tortilla cultuur, ook. Verder bracht ik het eten van maïs vooral onder als iets van in (historische) boeken, films of voor bij de film natuurlijk, in hoedanigheid popcorn. Althans de laatste decennia, is suikermais in zijn zoete of gezouten gepofte variatie courant aanwezig.


Suikermaïs is zoeter dan snijmaïs, al bevat een doorsnee appel minstens twee keer zoveel natuurlijke suikers. Dat het culturele verschil veelzeggend is over onze kennis van dit gewas blijkt ook uit de beschrijving. Volgens de zoekmachine is maïs: "een graansoort dat wordt gegeten als groente". Terwijl het in zijn Engelse vertaling -en volgens diezelfde zoekmachine- "een graansoort, groente én fruit tegelijk is". De liefhebbers hebben het bij het rechte eind. Vanuit botanisch standpunt is maïs een fruitsoort dat ook gebruikt wordt als groente en graan.

 

Zwaar ondergewaardeerd, dixit onze Chef. Temeer omdat maïs hier zo goed aardt, is het zonde dat het quasi uitsluitend voor veevoer wordt verbouwd. Hoogtijd voor een herintroductie! Ontdek onze Corn Miso, een potje Canadese liefde voor deze lekkere en veelzijdige vrucht.
Tip: bereid je bloemkool met witte saus? Werk de saus af met een lepetje mosterd en corn miso. So yummy in my tummy!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page