top of page
  • Foto van schrijverKyle Boland

inspiratiebord 2 (herfst '23)

Een inkijk in de potten van familie Boland. Dagelijkse kost met fermentaties, met in dit verslag een onverwachtse ontdekking bij het variëren op het thema rode kool.

Dagelijkse kost met fermentaties: rijstnoedels met curry en shibazuke

Rijstnoedels met curry Een curry met kokosmelk, geroosterde pompoen, kikkererwt en paddenstoelen.

De curry was lekker maar de afwerking maakte het top! 1.) Verse koriander 2.) Komkommer in soya saus, mirin en azijn. (Geen mirin in huis? Vervang met een half theelepeltje suiker.)

3.) In reepjes versneden rauwe rode kool en paarse radijs gemengd met shibazuke, kimchi, soya saus, citroensap en een teugje zonnebloemolie. 4.) Pinda-chili olie.


Dagelijkse kost met fermentaties: gerst-risotto met miso

Feestdagen tip: gerst-risotto met schorseneren en paddenstoelen.

Voor de duidelijkheid: je gaart de gerst op zoals een risotto. Je hebt dus geen risotto van doen! De bouillon maakte Kyle van het groen van de prei en de schil van een butternut pompoen die hij eerder in de oven in zijn geheel roosterde. Wanneer de gerst bijna al dente is, voeg je het pompoenvlees toe en een lepel kikkererwten miso. Gebruik vers versneden salie om af te werken. Snij de schorseneren in dunne plakjes en bak deze in de pan. Je wilt ze mooi bruin hebben. Snijd de oesterzwammen en of kastanjepaddenstoelen. Tos deze bij de schorseneren. Bak goed aan, voeg wat boter toe indien nodig om ze goed te kunnen karamelliseren. Dreigt het aan te branden, lepel er dan wat bouillon bij van de gerst-risotto. Voeg nog een teentje fijn versneden look toe. Laat nog even garen en blus met een teugje wijn en White Umami Sauce. Leg de schorseneren en paddenstoelenmix op een bedje van gerst-risotto en bestrooi met geraspte parmigiano.

Dagelijkse kost met fermentaties: rode kool met shibazuke

Rode kool, burger en krieltjes.

Op de menu iets lekkers maar niks speciaals, dachten we... De rode kool maakten we naar recept zoals we het van thuis uit leerden. Met ui, appel, bruine suiker en azijn. Op het bord lepelden we wat fijngesneden Shibazuke op de rode kool. Onverwachts maakte de pickle van aubergine, komkommer, paarse shiso en gember onze maaltijd wow!



Dagelijkse kost met fermentaties: zoetzure rijstschotel

Zoetzure rijstschotel.

Bak de broccoli in fijngesneden gember en look. Voeg ananassap toe (indien ingeblikt, gebruik gerust het vocht uit het blik) om het te laten garen. Wanneer de broccoli bijna beetgaar is, meng je de ananasstukjes erdoor, een goede scheut soya saus, een theelepel kikkererwten miso en een platgestreken soeplepel maizena. Dik kort in op een hard vuur. (Liever een iets té loperige saus dan een plat gekookte groente.)


Mama en papa Boland aten dit traditiegetrouw met wat pinda-chili saus en groene tomaten kimchi, natuurlijk!



236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page